Galery 2023

sinar MOU UTeM-Sri Lanka

November 2023

uum1
Saya berasa sangat bertuah kerana UTeM sekali lagi secara rasminya telah melebarkan lagi jaringan kerjasama di antara salah sebuah institusi pengajian tinggi awam yang tersohor di Malaysia, iaitu Universiti Utara Malaysia (UUM), ‘The Eminent Management University’.Kolaborasi di antara institusi pengajian tinggi awam merupakan salah satu inisiatif strategik yang perlu diberikan penekanan bagi memartabatkan Universiti di peringkat nasional dan antarabangsa.Tahniah diucapkan kepada Fakulti Pengurusan Teknologi dan Teknousahawanan (FPTT) kerana telah berjaya mewujudkan kerjasama erat ini dalam memberi nilai tambah yang positif kepada aktiviti penyelidikan, pendidikan, penyeliaan dan pengurusan di antara kedua belah pihak.Melalui kerjasama ini, UTeM akan dapat meningkatkan keupayaannya menghasilkan graduan yang kompeten, berkualiti tinggi serta memenuhi keperluan dan permintaan industri. Pemeteraian MoU antara pihak UTeM dan UUM dapat membawa kedua-dua institusi ini mencapai kecemerlangan pendidikan tinggi dalam negara dan antarabangsa.
Dalam mendepani pelbagai cabaran dan isu-isu semasa, jalinan kerjasama ini amat penting untuk memastikan penyelesaianya adalah mengikut acuan yang betul. Justeru melalui kerjasama strategik ini, pelaksanaan program yang lebih holistik, tersusun dan terselaras mampu untuk dilaksanakan. Dan saya lihat, pemeteraian MoU antara pihak UTeM dan UUM ini adalah sangat perlu untuk membantu UTeM dan UUM terutamanya dari segi tahap penarafan dunia (QS dan THE) dan kecemerlangan UTeM dalam negara.Sepertimana usemua sedia maklum bahawa Universiti Utara Malaysia atau dikenali sebagai UUM merupakan Universiti Awam yang berfokus dalam bidang pengurusan. Justeru, aktiviti-aktiviti kerjasama antara UTeM dan UUM merangkumi perkembangan program akademik, pengajaran, penyelidikan, penulisan dan penganjuran aktiviti bersama untuk manfaat pelajar, staff, fakulti dan universiti secara amnya.Saya berharap memorandum persefahaman antara UTeM dan UUM yang termeterai ini akan memberikan lembaran baharu dan nafas yang lebih segar kepada kerjasama antara UTeM dan universiti-universiti terkemuka dalam negara. Saya juga berharap pelaksanaan program-program yang dirancang dapat dilaksanakan dengan baik dan memberi manfaat kepada semua yang terlibat.Turut hadir Yang Berusaha Profesor Dr. Mohd. Fo’ad bin Sakdan Naib Canselor Universiti Utara Malaysia (UUM), Yang Berusaha Profesor Dr. Nor Hasni binti Osman Dekan Pusat Pengajian Pengurusan Teknologi dan Logistik, UUM, Yang Berusaha Prof. Madya Dr. Norsiah Binti Hami Timbalan Dekan (Akademik & Antarabangsa), Pusat Pengajian Pengurusan Teknologi dan Logistik, UUM, Yang Berusaha Prof. Madya Ts. Dr. Mohd Kamarul Irwan bin Abdul Rahim Timbalan Dekan (Penyelidikan dan Inovasi), Pusat Pengajian Pengurusan Teknologi dan Logistik, UUM dan para deligasi Universiti Utara Malaysia.
uum3 uum4 uum5
 uum6  uum7  uum8
 uum9  uum10

ebeca 4